Специјалитети

Претрага сајта

Тражи кафану по имену

Кафане по градовима

Последњи коментари

kafana je ekstra hrana je dobra jedino smo jednom probali...у Гурманова тајна

Pre 22 godine iy Nisa sam dobila na poklon stihove pesme...у Казанџијско сокаче

Nažalost, ne mogu na napišem puno toga lepog o ovom...у Српскa Брвнaрa

Najbolja jagnjetina u gradu, uz Bovinovu tamjaniku -...у Мали подрум

Odlicna atmosfera. prava kafanska! i konobar je legenda....у Три фењера

Занимљивости

Нaрoднa скупштинa зaсeдa у мeхaни

Нaрoднa скупштинa зaсeдa у мeхaни

Joш 1522. гoдинe Tурци су у jeднoj згрaди нa Дoрћoлу oтвoрили кaфaну и у њoj служили кaфу. Бeoгрaд je кaфaну имao прe Пaризa, Бeчa, Лoндoнa и oстaлих eврoпских прeстoницa. Зa кaфaнским стoлoм спрeмaни су пучeви, рушилe су сe влaсти, ствaрaлe држaвe, дoнoсили зaкoни, склaпaли пoслoви oд...

комплетан текст

Литература

Кафане пишу историју

Кафане пишу историју

Оне су некада биле места где су се писале песме и налазила инспирација за њих, а водиле су се и озбиљне политичке дебате. Неретко, биле су концертни подијум и оперске куће, редакције најбољих новинара, адвокатске канцеларије, по потреби и народне скупштине... Кафане су, не без разлога, називали...

комплетан текст

Кафане

Кафана Код Шипе Каменички Вис

19.07.2008.
Код Шипе Каменички Вис

Ово је прича о кафани која више не постоји, бар не таква какву је ми памтимо.

Наиме од 1. децембра 2017. године променила је власника и име у Ресторан Вис, па док је не обиђемо не можемо да судимо.

Недалеко од Ниша, у правцу села Каменице и Чегра, на 12км од центра града, налази се Каменички вис. Некада одлично место за одмор и релаксацију Нишлија, сада мало запуштен, ипак има нешто што краси ову природну идилу - а шта друго него кафана и то каква ... једина у граду и околини која вам нуди специјалитете од дивљачи.

Сам амбијент, природа, несвакидашњи специјалитети и одлична дуња остављају вас без речи.

Кафана код Шипе - Каменички Вис постоји под овим називом око 4год. када ју је преузео газда Шипа, стари мераклија и ловац, како стари ловци кажу један од најбољих у јужној Србији. Од тада кафана добија, како на изгледу тако и на квалитету менија.

Наравно, када сте већ овде, узалудно је трошити време на разгледање менија - наручите одмах домаћу дуњу и дивљач, и док ви уживате у ракијици и салатици дивљач у грнчарском посуђу уз крчкање, полако стиже на сто...

Док чекате пробајте и домаћи овчији сир, који је по речима газда Шипе справљан у најбољим месецима испаше оваца на обронцима оближњих планина.

Роштиљ и риба су одлични такође, у шта смо се лично уверили, али како ово можете јести скоро суда у граду, чини се да је наручивање истих  губљење времена, али и не сигурно нешто што би требали пробати у овако идиличном амбијенту.

Наручили срнетину или дивљу свињу сасвим је свеједно, тако да је најбоље да наручите обе! Дивљач је увек свежа и стиже из наших крајева, из околине Књажевца са обронака и шума Тупижњице и Старе планине. Још један од специјалитета је и домаћа кобасица од дивљачи.

Кафана није мала, како изнутра тако и споља. Башта има око 50 места, мада има поприлично простора тако да можете рачунати и на већу бројку. Унутрашњост је улепшана ловачким трофејима и мотивима и броји око 60-70 места. Постоји и горњи спрат који је у функцији само по потреби када су у питању славља и слично.

О кафани стварно не треба трошити речи него је под хитно посетите ако већ нисте.

А сада мало о околини... Сама надморска висина од 813м и прелеп поглед на Ниш су вам довољан разлог да се запутите овамо на мањи излет или дужу шетњу (за оне храбрије и у кондицији) и да побегнете од градске вреве и гужве.

У непосредној близини кафане је комплекс брвнара, боље рећи бунгалова, стидљиво ушушканих у шуми крај пута. Од кућице до кућице води узана и кривудава бетонска стазица, већ испуцала и прекривена иглицама четинара. Нажалост кућице су у очајном стању, дрвенарија је трула и поломљена услед вишегодишњег некоришћења и неодржавања. Надамо се да ће то у некој ближој будућности бити адаптирано, па да нам свима буде уточиште од цивилизације, оаза мира и релаксације.

Адреса: Каменички вис, Ниш
Телефон(и): +381 18 652 111, +381 63 855 61 41

GPS навигација Линк ка мапи града

 • 43° 24' 14" N (северно) | (географска ширина - latitude)
 • 21° 56' 51" E (источно) | (географска дужина - longitude)

Хедонизам тест

Салате

Нема салата, нема мезетлука, толико је једноставно. Ако неко налази да му то није важно може да посети ову кафану или да заувек ћути.

Пића

 • Додатни коментар

  Од домаћих ракијица ту је дуња, није јака, баш онаква каква треба да буде, и одличног мириса.

Чорбе

Све мераклије воле чорбице, којих овде нажалост нема, тако да немате чиме да пресечете испијање ракије и да се од исте окрепите.

Роштиљ

 • Додатни коментар

  Роштиљ и риба су одлични али ипак наручите дивљач и у потпуности уживајте

Печење

 • Додатни коментар

  Дивљач, мала срна и дивља свиња

Кувана јела

 • Дивљач
 • Додатни коментар

  Специјалитет кафане је дивљач, топло вам препоручујемо срнетину, дивљу свињу и домаћу кобасицу од дивљачи. Наручите све штета је да нешто прескочите :)

Атмосфера тест

Услуга

 • Чекање на конобара

  Нема чекања

 • Чекање наруџбине

  Колико је потребно да се спреми

 • Чистоћа прибора и чаша

  ок

 • Љубазност конобара

  ок

 • Чистоћа тоалета

  5+

Музика

Плаћање картицама

Нема плаћања картицама, само старомодни и увег добродошли кеш!

Резервација

Резервација није потребна

Остале битне ствари

 • Башта

  Да

 • Паркинг

  Да

 • Додатни коментар

  Паркинг за 20 кола, мада у околини има толико места да можете паркирати и доста више возила. Иста ситуација са баштом која са 3 стране опасује кафану и броји 50 места, али по потреби то може такође бити много више.

Код Шипе Каменички Вис Код Шипе Каменички Вис Код Шипе Каменички Вис Код Шипе Каменички Вис Код Шипе Каменички Вис Код Шипе Каменички Вис Код Шипе Каменички Вис Код Шипе Каменички Вис Код Шипе Каменички Вис Код Шипе Каменички Вис Код Шипе Каменички Вис Код Шипе Каменички Вис Код Шипе Каменички Вис