Специјалитети

Претрага сајта

Тражи кафану по имену

Кафане по градовима

Последњи коментари

kafana je ekstra hrana je dobra jedino smo jednom probali...у Гурманова тајна

Pre 22 godine iy Nisa sam dobila na poklon stihove pesme...у Казанџијско сокаче

Nažalost, ne mogu na napišem puno toga lepog o ovom...у Српскa Брвнaрa

Najbolja jagnjetina u gradu, uz Bovinovu tamjaniku -...у Мали подрум

Odlicna atmosfera. prava kafanska! i konobar je legenda....у Три фењера

Занимљивости

Ракија од парадајза, диње и кивија

Ракија од парадајза, диње и кивија

Поред шљивовице, јабуковаче и лозе за коју су му грожђе доносили из Македоније, Жика Живић из села Добротин у централном Косову пекао је у мањим количинима ракије и од парадајза и диња, а сада и од кивија. Око свих тих ракија сложни су и Срби и Албанци - купују их и једни и други. Диња, како...

комплетан текст

Литература

Лесковачки ћевапи

Лесковачки ћевапи

Ako nemaš merak na jedenje, ne se pipaj oko ćevapi. Ćevapi su za ljudi. Od meljeno meso od plećku, od šiju na bika i od paflaku. Kad se ubavo izmesi, turi se na led, da prespie. Ujutro se izmelje još jed'n put. Kad meso odvugne - turi se na žar. Ćumur...

комплетан текст

Кафане

Кафана Жмара

18.06.2008.
Жмара

Жмара, веома чудно име за кафану које вам увек голица машту и тешко га је заборавити. Можда старијим боемима ово име нешто симболизује, али нама млађима је непознато и недокучиво.
Жмара је био надимак деди и оцу, а пренео се и на унука, власника истоимене кафане. Нажалост чика Жмара не воли никакав публицитет или рекламу па смо за више детаља остали ускраћени.

Оно што нам је запало за око је да кафана услед своје популарности и гостију константно расте, па тако од скора имају пријатну башту која броји 60-70 места док унутрашњи простор око 30 места. Иако мало неприступачна и непозната људима ван Брзог Брода, искусне мераклије и љубитељи доброг роштиља хрле овамо вођени својим инстинктима.

Прво смо били зачуђени бројем стомаклија (људи са великим стомацима, не ракије) у кафани, и одмах смо знали да је крка овде нешто посебно. Иако немате у менију, па можда ни неких основних ствари, одмах запажате да је роштиљ главни на трпези. Мала замерка се пре свега односи на недостатак домаће шљиве, али и на услугу и дуго чекање узроковано мањком особља. Од домаћих ракија нуде лозу и дуњу које су стварно јаке и нису за дужа испијања уз мезетлук.

Поред приступачних цена порције су стварно обилне па се лако може десити да се прерачунате. Као што смо већ напоменули главни адути су пљескавице и ћевапи у разним варијантама док с друге стране неког великог избора ни немате.

Клијентела колико смо успели да запазимо, свакако није породична. Доста је ту мераклија и искусних кафанџија жељних кафанског мира уз пријатеље. Нису ретки ни локални пролазници који не могу да одоле пролазећи поред, па сврну на по коју.

Веома похвално, увек је ту негде чика Жмара, дочекује и испраћа госте, неретко седне, попије по коју и проћаска са гостима.
 

Адреса: 23. бригаде 1, Брзи брод, Ниш
Телефон(и): +381 18 541 585

GPS навигација Линк ка мапи града

 • 43° 18' 31" N (северно) | (географска ширина - latitude)
 • 21° 57' 55" E (источно) | (географска дужина - longitude)

Хедонизам тест

Салате

Нема салата, нема мезетлука, толико је једноставно. Ако неко налази да му то није важно може да посети ову кафану или да заувек ћути.

Пића

 • Додатни коментар

  Ух јаке ли ракије....

Чорбе

Све мераклије воле чорбице, којих овде нажалост нема, тако да немате чиме да пресечете испијање ракије и да се од исте окрепите.

Роштиљ

 • Додатни коментар

  Вероватно један од бољих роштиља који смо имали прилике да пробамо, порције велике цена ситница.

Печење

Нема печења, како, зашто...не се зна'е.

Кувана јела

 • Додатни коментар

  За љубитеље специфичних јела ту је рестована џигерица, телећи реп са печуркама, коленица са реном... Од класичних служе пасуљ са сланином или кобасицом и рецимо царска ребра. Можда треба поменути и поховани мозак, бризле, беле бубреге...

Атмосфера тест

Услуга

 • Чекање на конобара

  10-15 мин

 • Чекање наруџбине

  30так мин

 • Чистоћа прибора и чаша

  ок

 • Љубазност конобара

  ок

 • Чистоћа тоалета

  3+

 • Додатни коментар

  Стварно да не кудимо, али један конобар на целу кафану је у овом случају мало, с обзиром да је у тренутку када смо се ми затекли било 6-7 столова тј 30-40 гостију.

Музика

 • Врста

  Музика је рецимо грандовски оријентисана, али је прилично тиха тако да ако Вам се не слуша нећете је ни чути.

Плаћање картицама

Нема плаћања картицама, само старомодни и увег добродошли кеш!

Резервација

Резервација није потребна

Остале битне ствари

 • Паркинг

  Да

 • Башта

  Да

 • Додатни коментар

  Паркинг је импровизација, више проширење пута дуж кафане, можда 10так места.

Жмара Жмара Жмара Жмара Жмара Жмара Жмара Жмара Жмара Жмара Жмара Жмара