Specijaliteti

Pretraga sajta

Traži kafanu po imenu

kafana je ekstra hrana je dobra jedino smo jednom probali...u Gurmanova tajna

Pre 22 godine iy Nisa sam dobila na poklon stihove pesme...u Kazandžijsko sokače

Nažalost, ne mogu na napišem puno toga lepog o ovom...u Srpska Brvnara

Najbolja jagnjetina u gradu, uz Bovinovu tamjaniku -...u Mali podrum

Odlicna atmosfera. prava kafanska! i konobar je legenda....u Tri fenjera

Zanimljivosti

Dani Niša u Beogradu

Dani Niša u Beogradu

Turistička promocija Niša „Dani Niša u Beogradu“ počela je juče u restoranu „Kovač“ na Voždovcu, uz specijalitete niških restorana „ Nišlijska mehana “ i „ Tri fenjera “. Do 13. decembra oni će posetioce služiti specijalitetima niškog kraja, a...

kompletan tekst

Literatura

Kafane pišu istoriju

Kafane pišu istoriju

One su nekada bile mesta gde su se pisale pesme i nalazila inspiracija za njih, a vodile su se i ozbiljne političke debate. Neretko, bile su koncertni podijum i operske kuće, redakcije najboljih novinara, advokatske kancelarije, po potrebi i narodne skupštine... Kafane su, ne bez razloga,...

kompletan tekst

Literatura

Niški boem

02.07.2008.

AVDA ZEKIĆ, čuveni niški boem i pijanac, rođen početkom tridesetih godina dvadesetog veka u Nišu, u naselju Čair. Po zanimanju je bio moler, ali je često znao da zapostavi taj posao zbog kafančenja. Iako je voleo da mnogo vremena provodi u kafani i pije sa svakim ko bi bio voljan da mu to piće i plati, nije bio klasičan birtijaš kakve danas možete stalno sresti u niškim kafanama.

Avda Zekić je bio uvek elegantno obučen, i leti i zimi nosio je sako i košulju, govorio je uglavnom staroniški, retko kad bi ubacio koju cigansku reč. Iako je bio Ciganin, sa Ciganima se retko družio, često je znao da kaže: "Hvala ti, bože, što sam Ciganin, kad nisam seljak." Boeme je delio na one koji imaju para i na one koji, ovi što imaju para, čašćavaju. Neboeme je delio na dobre i loše ljude.

Uglavnom je mogao da se sretne u "Galiji", "Staroj Srbiji", "Atini", "Kalči", "Margeru", "Leskovcu"... Retko je pio vino ili pivo, najčešće rakiju, i skoro nikad nije jeo, osim semenke i leblebije. Sebe je voleo da predstavlja: "Avda Zekić - španski glumac iz Lajpciga", iako nikad nije putovao iz Niša, osim kada je išao na odsluženje vojnog roka. Kao duhovit i veseo čovek, bio je svugde rado viđen gost, kako među niškim boemima tako i među svim ostalim Nišlijama.

Niški pesnik Pavle Lalović je po motivima Avdinog života napisao dramu "Pali anđeli" koja je jedno vreme bila izvođena na maloj sceni niškog Narodnog pozorišta, a 1995. je izdao knjigu "Avda Zekić - španski glumac iz Lajpciga".

apsolvirano 02.07.2008.

Link ka izvoru obrazovanja