Specijaliteti

Pretraga sajta

Traži kafanu po imenu

kafana je ekstra hrana je dobra jedino smo jednom probali...u Gurmanova tajna

Pre 22 godine iy Nisa sam dobila na poklon stihove pesme...u Kazandžijsko sokače

Nažalost, ne mogu na napišem puno toga lepog o ovom...u Srpska Brvnara

Najbolja jagnjetina u gradu, uz Bovinovu tamjaniku -...u Mali podrum

Odlicna atmosfera. prava kafanska! i konobar je legenda....u Tri fenjera

Zanimljivosti

Spomenik Tomi Zdravkoviću u Leskovcu

Spomenik Tomi Zdravkoviću u Leskovcu

Najpoznatijem umetniku leskovačkog kraja Tomi Zdravkoviću, rodom iz Pečenjevca, krajem ovog meseca biće otkriven spomenik u centru Leskovca. Kako smo saznali u lokalnoj samoupravi, tim povodom biće održana i posebna konferencija za novinare, jer su do sada detalji oko podizanja spomenika...

kompletan tekst

Literatura

Kafanski život u Nišu

Kafa! Na! – govorila bi majka stavljajući kafu za trežnjenje pred mog pijanog oca, koji je upravo stigao iz kafane, gde misteriozno nije popio nijednu kafu. To me uvek čudilo, jer kao dete nisam shvatao da se nešto zove upravo po tome čega nema: Dom zdravlja je pun bolesnih, Ministarstvo...

kompletan tekst

Literatura

Niški boem

02.07.2008.

AVDA ZEKIĆ, čuveni niški boem i pijanac, rođen početkom tridesetih godina dvadesetog veka u Nišu, u naselju Čair. Po zanimanju je bio moler, ali je često znao da zapostavi taj posao zbog kafančenja. Iako je voleo da mnogo vremena provodi u kafani i pije sa svakim ko bi bio voljan da mu to piće i plati, nije bio klasičan birtijaš kakve danas možete stalno sresti u niškim kafanama.

Avda Zekić je bio uvek elegantno obučen, i leti i zimi nosio je sako i košulju, govorio je uglavnom staroniški, retko kad bi ubacio koju cigansku reč. Iako je bio Ciganin, sa Ciganima se retko družio, često je znao da kaže: "Hvala ti, bože, što sam Ciganin, kad nisam seljak." Boeme je delio na one koji imaju para i na one koji, ovi što imaju para, čašćavaju. Neboeme je delio na dobre i loše ljude.

Uglavnom je mogao da se sretne u "Galiji", "Staroj Srbiji", "Atini", "Kalči", "Margeru", "Leskovcu"... Retko je pio vino ili pivo, najčešće rakiju, i skoro nikad nije jeo, osim semenke i leblebije. Sebe je voleo da predstavlja: "Avda Zekić - španski glumac iz Lajpciga", iako nikad nije putovao iz Niša, osim kada je išao na odsluženje vojnog roka. Kao duhovit i veseo čovek, bio je svugde rado viđen gost, kako među niškim boemima tako i među svim ostalim Nišlijama.

Niški pesnik Pavle Lalović je po motivima Avdinog života napisao dramu "Pali anđeli" koja je jedno vreme bila izvođena na maloj sceni niškog Narodnog pozorišta, a 1995. je izdao knjigu "Avda Zekić - španski glumac iz Lajpciga".

apsolvirano 02.07.2008.

Link ka izvoru obrazovanja