Specijaliteti

Pretraga sajta

Traži kafanu po imenu

Literatura

Kad kafića nigde bilo nije

02.09.2008.

Kragujevačke kafane su u 19. veku bile stecište društvenog života, gde su se igrale pozorišne predstave, pokretale novine, formirali književni kružoci i gde se politički agitovalo.

Stare kafane, tačnije njihova imena, svojevrsni su orijentir u prostoru, ali i u vremenu i istoriji svakog grada. Kragujevac u tome nije izuzetak, naprotiv. Zna se da je u vreme turske vladavine postojalo pet hanova i dva karavan-saraja, a 1815. ustanici su kumovali „Kneževoj kafani“ koja slovi kao prva, kragujevačka kafana, dok se „Makedonija“ smatra prvom gradskom pivnicom.

I tako, sve do godina tranzicije, koje su i za kafane označile početak doba mukotrpne borbe za opstanak, i pred sve praznijim novčanicima nekada redovnih gostiju, i pred konkurencijom kafića, picerija, pečenjara i kladionica, koje su regrutovale mlađu potencijalnu „publiku“. Ali, kao što svagda biva, najjači ipak opstaju, pa kome je u Kragujevcu do izvorne kafanske atmosfere, još uvek može da svrati i da se počasti u „Prvoj pomoći“, „Nostalgiji“, „Biblioteci kod Milutina“, „Mortusu“...

apsolvirano 02.09.2008.

Link ka izvoru obrazovanja