Specijaliteti

Pretraga sajta

Traži kafanu po imenu

Zanimljivosti

Etno kuća „Bekov“ – kod gazda Perče

27.07.2009.

Jedi i pij koliko možeš, plati – ako hoćeš

PIROT - Kafana „Bekov“ u selu Smilovci kraj Dimitrovgrada ne prestaje da iznenađuje putnike namernike.

To je kafana bez cenovnika, bez frižidera i savremenih „skalamerija“, kafana u kojoj se plaća isključivo po sopstvenoj proceni.

Platio račun ili ne, gazda kafane Petar Bekov, će svakog gosta ispratiti rečima „Hvala dođite nam opet“(!?).

Na ideju da otvori originalni etno restoran bez cenovnika, vlasnik Petar Bekov, inače po zanimanju varilac, dosetio se kada je posle 32 godine teškog rada ostao bez posla u jednoj od vranjskih fabrika.

- Kada sam ostao bez posla i vratio se u Smilovce odlučio sam da staru i oronulu kuću pretvorim u etno restoran. Para za skup inventar nisam imao, a restoran sam želeo da uredim u duhu starih vremena. U okolnim selima sam skupljao staru grnčariju, ljudi su mi davali stare kolske točkove, posude, narodne nošnje, tradicionalne alatke i oruđa iz ovih krajeva. Meštanima se svidelo kako sve izgleda pa su i sami počeli da mi donose predmete sa etno obeležjima, objašnjava Bekov i dodaje: - Volim ljude i dobro društvo. Tako sam i došao na ideju da sve bude bez cenovnika, pa koliko ko plati. Niti ću ja biti bogatiji niti oni siromašniji.

Za poslednje dve godine kroz njegovu kafanu prošlo je mnogo putnika iz cele zemlje, a bilo je gostiju i iz Austrije, Holandije, Nemačke....

Svi sa nevericom prihvataju da cenovnika nema i često plate i mnogo više nego što su pojeli i popili.

Uz starine, preslice, tronošce, grnčariju i narodne nošnje enterijer kafane krase i slike Josipa Broza, trobojka sa petokrakom, štafeta za Maršala....

Bekov kaže da u njegovoj kući nema mesta za političke govore i razgovore, ali je ostao jugonostalgičar.

Žali za prohujalim vremenima velike Jugoslavije, kada je mogao da ide gde je hteo, a sada ne može ni do Dimitrovgrada.

Sada nastavlja sa uređenjem kuće i na spratu priprema muzej. Kaže da nije naišao na razumevanje lokalnih vlasti, ali se nada pomoći, kako bi oživeli opusteli kraj oko Smilovca.

Kafana bez cenovnika je za sada prepuna gostiju...

(Izvor: Naše novine, 11. jun. 2007.)

P.S. Bili smo u poseti gazda Perči tako da možete da očekujete i fotke uskoro ;)

Evo i fotografija!