Specijaliteti

Pretraga sajta

Traži kafanu po imenu

kafana je ekstra hrana je dobra jedino smo jednom probali...u Gurmanova tajna

Pre 22 godine iy Nisa sam dobila na poklon stihove pesme...u Kazandžijsko sokače

Nažalost, ne mogu na napišem puno toga lepog o ovom...u Srpska Brvnara

Najbolja jagnjetina u gradu, uz Bovinovu tamjaniku -...u Mali podrum

Odlicna atmosfera. prava kafanska! i konobar je legenda....u Tri fenjera

Zanimljivosti

Master kafane

Master kafane

Šaljivi profesori odlučili da je „Multimedijalna transcendentalna kafanska scenografija u ugostiteljskoj praksi“ više nego zadovoljavajući magistarski rad i uz iće i piće kandidata proglasili magistrom. Nepodnošljiva kafanska scenografija, jednog dana privukla je i jednog...

kompletan tekst

Literatura

Bujanovačke kafane

Bujanovačke kafane

Jedan od naših, očigledno vernih čitalaca i posvećenih kafanskih pisaca, nam je poslao primerak knjige koja obrađuje temu Bujanovačkih kafana kroz istoriju. Da li ima čoveka koji makar jednom nije bio u kafani? Da nešto popije, pojede, sluša muziku, da se druži, da se zabavlja, da završi...

kompletan tekst

Literatura

Kafana „Pored puta“

19.03.2009.

Kafana se nalazila na spratu kuće i do nje se dolazilo uz sedamnaest basamaka, od klesanog kamena, rukohvat ili gelender, kako neki više vole da ga zovu, bile su plavo obojene metalne cevi na kojima su bili ušrafljeni na strugu obrađeni oblici dve vaze. Teška starinska vrata, dvokrilna, plavo ofarbana, sa nekim polulukom u gornjem delu stakla, otavarala su se uz škripu.

Ulazak u kafanu ostavlja poseban utisak. Pod je od bukovih dasaka premazanih nekad davno preradjenim uljem da bi se sprečio napad žižaka. Na zidovima kafane obešeno je nešto od starinskih alata, kudelje, vretena, preslice… tako da nakon što udješ u kafanu stičeš utisak da se nalaziš u devetnaestom veku.

I onda dolazi čika Cane, mali debeljko sa naočarima sa crnim plastičnim okvirom i keceljom oko vrata i oko struka belom, čistom ispeglanom.

Ponosno je nosio svojih šezdesetak godina i vrlo uspešno radio svoj gostioničarski posao.

apsolvirano 19.03.2009.

Link ka izvoru obrazovanja