Specijaliteti

Pretraga sajta

Traži kafanu po imenu

kafana je ekstra hrana je dobra jedino smo jednom probali...u Gurmanova tajna

Pre 22 godine iy Nisa sam dobila na poklon stihove pesme...u Kazandžijsko sokače

Nažalost, ne mogu na napišem puno toga lepog o ovom...u Srpska Brvnara

Najbolja jagnjetina u gradu, uz Bovinovu tamjaniku -...u Mali podrum

Odlicna atmosfera. prava kafanska! i konobar je legenda....u Tri fenjera

Zanimljivosti

Stare kafane i boemi u Vranju

Stare kafane i boemi u Vranju

Na jugu je kafana bila mesto gde čovek odmara od sveta koji je ostavio na njenim vratima, gde se svakom otvara duša i kad mu dobro ide i kad je loše. Dovodili su čočeke iz Skoplja, metere, zurlaše, iz Masurice i Ciganke, čuvene po razbludnim očijma i vrelim telima, zapisao je Bora...

kompletan tekst

Literatura

Fićok - definicija

Fićok - definicija

Od milja ga još zovu fraklić, čokanj, polić... Čaroban sud koji na žalost ima dno. U njega je Sosa, iz čiste obesti na usutu rakiju, gurnula pauka. A Lala ga neko vreme gledao, pa mu kaže: Skupi noge, sa' ćeš putovati!

kompletan tekst

Literatura

Kafana „Pored puta“

19.03.2009.

Kafana se nalazila na spratu kuće i do nje se dolazilo uz sedamnaest basamaka, od klesanog kamena, rukohvat ili gelender, kako neki više vole da ga zovu, bile su plavo obojene metalne cevi na kojima su bili ušrafljeni na strugu obrađeni oblici dve vaze. Teška starinska vrata, dvokrilna, plavo ofarbana, sa nekim polulukom u gornjem delu stakla, otavarala su se uz škripu.

Ulazak u kafanu ostavlja poseban utisak. Pod je od bukovih dasaka premazanih nekad davno preradjenim uljem da bi se sprečio napad žižaka. Na zidovima kafane obešeno je nešto od starinskih alata, kudelje, vretena, preslice… tako da nakon što udješ u kafanu stičeš utisak da se nalaziš u devetnaestom veku.

I onda dolazi čika Cane, mali debeljko sa naočarima sa crnim plastičnim okvirom i keceljom oko vrata i oko struka belom, čistom ispeglanom.

Ponosno je nosio svojih šezdesetak godina i vrlo uspešno radio svoj gostioničarski posao.

apsolvirano 19.03.2009.

Link ka izvoru obrazovanja