Specijaliteti

Pretraga sajta

Traži kafanu po imenu

kafana je ekstra hrana je dobra jedino smo jednom probali...u Gurmanova tajna

Pre 22 godine iy Nisa sam dobila na poklon stihove pesme...u Kazandžijsko sokače

Nažalost, ne mogu na napišem puno toga lepog o ovom...u Srpska Brvnara

Najbolja jagnjetina u gradu, uz Bovinovu tamjaniku -...u Mali podrum

Odlicna atmosfera. prava kafanska! i konobar je legenda....u Tri fenjera

Zanimljivosti

Kafana?

Kafana je turska tekovina koja podrazumeva mesto na kojem se na komercijalan način posluživala kafa. Samo kafa!!! To što “Crazy Serbs” pod kafom podrazumevaju razne prateće sadržaje je sasvim druga stvar.

kompletan tekst

Literatura

1. maj prvi put u Srbiji proslavljen u kafani

1. maj prvi put u Srbiji proslavljen u kafani

Godine 1893. održana je prva prvomajska proslava u Srbiji. Toga dana već u osam sati ujutru beogradska kafana „Radnička kasina“ u Makedonskoj ulici bila je krcata ljudima. Crvenele su se trake s parolom „Proleteri svih zemalja, ujedinite se!“ . Uz zvuke...

kompletan tekst

Literatura

Prva peščana plaža u Beogradu dobila ime po kafani

24.01.2012.
Prva peščana plaža u Beogradu dobila ime po kafani

Spoj prošlosti i sadašnjosti na novobeogradskoj strani

Jednom davno, pre osamdesetak godina, kada je reka Sava još bila bistra, a sa leve, novobeogradske strane bio je pesak i ništa više, nekako je bilo prirodno da baš tu osvanu plaže.

Na delu između Brankovog i Starog savskog mosta nikla je plaža „Nica“, gde je spas od velikih vrućina nalazilo na stotine Beograđana i njihovih gostiju.

Peščana plaža Nica

Nekadašnji izgled „Nice“

Šepurenje

Sve je počelo kada su Danci tridesetih godina prošlog veka, preko Crnog mora i Dunava, u grad stigli brodom „Sithaven“ i započeli nasipanje novog dela grada. U to, nešto romantičnije vreme, na mestu današnjeg restorana „Ušće“, postojala je kafana „Nica“ po kojoj je i prva peščana plaža u gradu dobila ime.

Plaža je, inače, imala ljuljaške, ringišpil, kao i kabine za presvlačenje. Momci su se tada u modernim kupaćim kostimima „tarzankama” i „maratonkama" šepurili pred gradskim frajlama, a dečaci su do mraka igrali žmurke i šuge. Najhrabriji, uprkos zabranama, skakali su sa tek izgrađenih delova mosta pravo u reku.

muške kupaće gaće

Kako su se muškarci oblačili :)

Muške kupaće gaćice zakopčavale su se dugmićima, koji su znali da iznevere pri izlasku iz vode, a Beograđanke su se odlučivale za šareno štampano platno. Uglavnom su pokrivale veći deo svog tela, a one smelije u donjem delu kupaćeg imale su nešto nalik suknjici.

apsolvirano 24.01.2012.

Link ka izvoru obrazovanja