Specijaliteti

Pretraga sajta

Traži kafanu po imenu

kafana je ekstra hrana je dobra jedino smo jednom probali...u Gurmanova tajna

Pre 22 godine iy Nisa sam dobila na poklon stihove pesme...u Kazandžijsko sokače

Nažalost, ne mogu na napišem puno toga lepog o ovom...u Srpska Brvnara

Najbolja jagnjetina u gradu, uz Bovinovu tamjaniku -...u Mali podrum

Odlicna atmosfera. prava kafanska! i konobar je legenda....u Tri fenjera

Zanimljivosti

Rakijomat

Mađarska, koja trenutno predsedava Evropskom unijom, osmislila je originalan način da zadivi zvaničnike EU tokom posete toj zemlji, tako što je predsednički salon međunarodnog aerodroma „Franc List“ u Budimpešti opremila „rakijomatom“. Taj uređaj pritiskom na dugme...

kompletan tekst

Literatura

Leskovački ćevapi

Leskovački ćevapi

Ako nemaš merak na jedenje, ne se pipaj oko ćevapi. Ćevapi su za ljudi. Od meljeno meso od plećku, od šiju na bika i od paflaku. Kad se ubavo izmesi, turi se na led, da prespie. Ujutro se izmelje još jed'n put. Kad meso odvugne - turi se na žar. Ćumur...

kompletan tekst

Literatura

Poslednje boemsko utočište u Beogradu

23.04.2009.
Poslednje boemsko utočište u Beogradu

Poslednje boemsko utočište u Beogradu

„Znak pitanja“ je za mnoge umetnike sam život. Mihajlović, koji preko trideset godina predstavlja njen živi inventar, tvrdi da slikari u toj kafani pričaju o umetnosti, razmenjuju iskustva, sklapaju poslove, organizuju izložbe, i da im u njenoj izmaglici najčešće dolazi stvaralačka inspiracija.

Počev od studentskog izbegavanja dosadnih predavanja, do penzionerskih dana, „Znak pitanja“ predstavlja život mnogih velikih likovnih umetnika Beograda. Jedno vreme, početkom sedamdesetih, kafana je čak i funkcionisala kao galerija.

„Nije u pitanju samo kafana i neka boemština, jednostavno mislim da ovakav spomenik kulture ne sme da bude u privatnim rukama. Ovaj objekat, koji je stariji od Konaka kneginje Ljubice ili Manakove kuće, ne sme da se ostavi na milost i nemilost nekome ko bi mogao da napravi glupost.

Ako ništa drugo, da unese aparat za koka-kolu! Ja sam već jedan lično izbacio! Na zidu gde je postavljen stoji napisano da, dok sam ja živ, personal neće uneti taj aparat unutra. Oni se služe njim, ali ne smeju da ga unesu unutra da ne vređa goste, nego im stoji negde u dvorištu“, objašnjava Mihajlović.

---

On smatra da je pravo rešenje prebacivanje kafane kao spomenika kulture u svojinu Etnografskog ili Muzeja grada Beograda koji bi ga onda čuvali u sadašnjem obliku i davali pod zakup nekome kao kafanu. „Jedna od najstarijih kuća u gradu i najstarija kafana mora da preživi kao kafana ovog tipa. Bolje i da tavori, da bude potpuno zapuštena, nego da postane neko snobovsko mesto“, doliva vino u čašu Mihajlović.

Nakon polusatne digresije u slavu vina, Mihajlović podiže pogled i pokazuje gusle koje stoje obešene na zidu. „To je ovde ostavio vladika Amfilohije. Pored slikara i mnogi sadašnji episkopi, monasi, i popovi su ovde provodili vreme. Njihova škola je bila preko puta, a i oni su kao sav normalan svet često bežali sa časova u kafanu“ objašnjava Mihajlović i dodaje da preko ove kafane sad poznaje skoro sve episkope SPC mlađe od šezdeset godina.

Dolazi nova tura pića, a konobarica dodaje Makešu votku uz izvinjenje da nemaju više čaša, pa mora da mu dospe u dosadašnju. „Ma sahraniću vam ovu kafanu bez čaša“, pokušava da napravi ljutitu grimasu Makeš. Konobarica se slatko osmehnu i, uz opasku: „Nemate vi takvu dušu“, doli mu votku. Uz pune čaše, priča o sudbini Znaka pitanja se nastavlja.

apsolvirano 23.04.2009.

Link ka izvoru obrazovanja