Specijaliteti

Pretraga sajta

Traži kafanu po imenu

kafana je ekstra hrana je dobra jedino smo jednom probali...u Gurmanova tajna

Pre 22 godine iy Nisa sam dobila na poklon stihove pesme...u Kazandžijsko sokače

Nažalost, ne mogu na napišem puno toga lepog o ovom...u Srpska Brvnara

Najbolja jagnjetina u gradu, uz Bovinovu tamjaniku -...u Mali podrum

Odlicna atmosfera. prava kafanska! i konobar je legenda....u Tri fenjera

Zanimljivosti

Gužvina kafana, DŽokina kafana, kafana Prizren i hotel Vranje

Gužvina kafana, DŽokina kafana, kafana Prizren i hotel Vranje

Gužvina kafana - Piće da udari u glavu U blizini Gornje čaršije nalazila se čuvena Gužvina kafana. Bila je čuvena pre Drugog svetskog rata kao stecište putnika namernika iz planinskog kraja Poljanice. Domaće vino i rakija, goč i piska klarineta, zanosno uvijanje tamnoputih pevačica uz...

kompletan tekst

Literatura

Niški boem

AVDA ZEKIĆ, čuveni niški boem i pijanac, rođen početkom tridesetih godina dvadesetog veka u Nišu, u naselju Čair. Po zanimanju je bio moler, ali je često znao da zapostavi taj posao zbog kafančenja. Iako je voleo da mnogo vremena provodi u kafani i pije sa svakim ko bi bio voljan da mu to piće i...

kompletan tekst

Zanimljivosti

Branićemo je do poslednje kapljice

02.09.2008.
Branićemo je do poslednje kapljice

Branićemo je do poslednje kapljice

Najenergičnije, svom snagom ispijača alkohola i bezalkohola, protestujemo protiv protiv pretvaranja naše drage druge kuće „Pod lipom“ u grčku piljarnicu. Notorna je činjenica da nam hrana ne treba kad konzumiramo alkohol. Dalje ruke piljarske od „Lipe“... tvrdo vas uveravamo da ćemo je braniti do poslednje kaplje, kažu u svom proglasu boemi koji upućuju protest „svima kojih se to tiče“.

Sedeo sam u kafani u Beču na stolicama starim 138 godina. Dolaze studenti u frakovima da proslave diplomski, a one stolice klimave, škripe... dok ovi naši odmah ubace mesingane stolice i stolove, a ostave kolski točak i suve paprike na zidu! Mnogih starih boemskih kafana više nema. Tamo gde je nekad bila kafana „Bohinj“ sada je neki butik ili cipelarnica. U „Srpskoj kafani“ nalaze se cipele čuvenih gostiju izlivene u bronzi - dve Zorana Radmilovića i jedna Alije Aligrudića (druga je u „Brionima“ jer je tamo provodio drugi deo dana). Sad su ih makli ispod stola gde su njih dvojica sedeli pod sto kraj ulaza - da ne smetaju mušterijama, žali se Ljuba, novinar, pesnik i boem.

Nekada su kafane bile središte života beogradske boemije. Uvek spremni na ujdurme, a i dobro podnapiti, boemi su organizovali trke buva na gitari, hranili frak supom, a jednom je Brana Petrović ubedio neku ženu da se struja dobija od čovečje ribice.

Neko je rekao da su kafane slika društva, kao biblioteke. Kasnih 80-tih u beogradske kafane ulaze šverceri, srpske „vojvode“ i opasni tipovi. Nestaje one romantičarske, domaćinske atmosfere u kojoj se pilo na crtu i pesmom plaćao račun. Sve ove godine razorile su društvo, ali i srpsku boemiju.

Ispred „Lipe“ prolaznici čitaju boemski proglas. Student Nenad iz Mladenovca komentariše:
- Šta bi bilo kad bi sve zatvorili, i otvorili „Mekdonaldse“. Možemo onda i državu da zatvorimo!

Link ka izvoru obrazovanja