Specijaliteti

Pretraga sajta

Traži kafanu po imenu

kafana je ekstra hrana je dobra jedino smo jednom probali...u Gurmanova tajna

Pre 22 godine iy Nisa sam dobila na poklon stihove pesme...u Kazandžijsko sokače

Nažalost, ne mogu na napišem puno toga lepog o ovom...u Srpska Brvnara

Najbolja jagnjetina u gradu, uz Bovinovu tamjaniku -...u Mali podrum

Odlicna atmosfera. prava kafanska! i konobar je legenda....u Tri fenjera

Zanimljivosti

Srbi, stari narod

Srbi možda nisu najstariji evropski narod, ali su zato narod sa najdužom kafanskom tradicijom na Starom kontinentu: još 1522. Turci su na Dorćolu otvorili prvu kafanu. Posle Beograda, prvu kafanu 1592. godine dobija Sarajevo, London 1652, dve godine kasnije Marselj, u Beču je otvorena 1683....

kompletan tekst

Literatura

Kafane pišu istoriju

Kafane pišu istoriju

One su nekada bile mesta gde su se pisale pesme i nalazila inspiracija za njih, a vodile su se i ozbiljne političke debate. Neretko, bile su koncertni podijum i operske kuće, redakcije najboljih novinara, advokatske kancelarije, po potrebi i narodne skupštine... Kafane su, ne bez razloga,...

kompletan tekst

Zanimljivosti

Rakijomat

25.05.2011.

Mađarska, koja trenutno predsedava Evropskom unijom, osmislila je originalan način da zadivi zvaničnike EU tokom posete toj zemlji, tako što je predsednički salon međunarodnog aerodroma „Franc List“ u Budimpešti opremila „rakijomatom“.

Taj uređaj pritiskom na dugme izbacuje „palinku“, vrstu mađarske rakije od voća, u kristalnim čašama i to besplatno, preneo je Rojters.

Nakon napornih dana na samitima, salonom prođu desetine delegacija, izjavio je zvaničnik za protokol mađarskog Ministarstva spoljnih poslova, Peter Horvat, i dodao da tokom 40 minuta, koliko delegacije u proseku provedu čekajući let, „rakijomat“ postane pravi hit.

Od instaliranja automata, koji nudi rakiju od višanja, šljiva i onu najpopularniju - od kajsija, podeljeno je 1 500 besplatnih čašica.

„Rakijomat se svima sviđa, a posebno su mu se obradovali diplomate iz nordijskih i baltičkih zemalja, kao i oni iz Irske“, rekao je Horvat, ne želeći ipak da otkrije iz koje zemlje su najveći ljubitelji rakije. Pronalazač „rakijomata“, inženjer Peter Šarkadi, istakao je da je to prvi i jedini automat takve vrste u svetu.

Link ka izvoru obrazovanja