Specijaliteti

Pretraga sajta

Traži kafanu po imenu

kafana je ekstra hrana je dobra jedino smo jednom probali...u Gurmanova tajna

Pre 22 godine iy Nisa sam dobila na poklon stihove pesme...u Kazandžijsko sokače

Nažalost, ne mogu na napišem puno toga lepog o ovom...u Srpska Brvnara

Najbolja jagnjetina u gradu, uz Bovinovu tamjaniku -...u Mali podrum

Odlicna atmosfera. prava kafanska! i konobar je legenda....u Tri fenjera

Zanimljivosti

„Taverna Sarbului“ - Bukurešt, Rumunija

„Taverna Sarbului“ - Bukurešt, Rumunija

Prilikom letošnjih putešestvija proveo sam izvesno vreme u susednoj nam zemlji Rumuniji. Narod sličan nama po navikama, kuhinji i piću. Prvo šta sam tražio i okusio bila je domaća jabukova rakija, poznatija u Rumuna kao paljinka ili cujka.... ali da ću naići na pravu pravcatu srpsku kafanu, to...

kompletan tekst

Literatura

Znamenitosti Niša

Pre nego se odlučite da bančite po niškim kafanama trebalo bi da se upoznate detaljnije sa znamenitostima koje grad nudi.

kompletan tekst

Zanimljivosti

Rakijomat

25.05.2011.

Mađarska, koja trenutno predsedava Evropskom unijom, osmislila je originalan način da zadivi zvaničnike EU tokom posete toj zemlji, tako što je predsednički salon međunarodnog aerodroma „Franc List“ u Budimpešti opremila „rakijomatom“.

Taj uređaj pritiskom na dugme izbacuje „palinku“, vrstu mađarske rakije od voća, u kristalnim čašama i to besplatno, preneo je Rojters.

Nakon napornih dana na samitima, salonom prođu desetine delegacija, izjavio je zvaničnik za protokol mađarskog Ministarstva spoljnih poslova, Peter Horvat, i dodao da tokom 40 minuta, koliko delegacije u proseku provedu čekajući let, „rakijomat“ postane pravi hit.

Od instaliranja automata, koji nudi rakiju od višanja, šljiva i onu najpopularniju - od kajsija, podeljeno je 1 500 besplatnih čašica.

„Rakijomat se svima sviđa, a posebno su mu se obradovali diplomate iz nordijskih i baltičkih zemalja, kao i oni iz Irske“, rekao je Horvat, ne želeći ipak da otkrije iz koje zemlje su najveći ljubitelji rakije. Pronalazač „rakijomata“, inženjer Peter Šarkadi, istakao je da je to prvi i jedini automat takve vrste u svetu.

Link ka izvoru obrazovanja