Specijaliteti

Pretraga sajta

Traži kafanu po imenu

kafana je ekstra hrana je dobra jedino smo jednom probali...u Gurmanova tajna

Pre 22 godine iy Nisa sam dobila na poklon stihove pesme...u Kazandžijsko sokače

Nažalost, ne mogu na napišem puno toga lepog o ovom...u Srpska Brvnara

Najbolja jagnjetina u gradu, uz Bovinovu tamjaniku -...u Mali podrum

Odlicna atmosfera. prava kafanska! i konobar je legenda....u Tri fenjera

Zanimljivosti

Kafana - jedna od stvari kojih se ne odričemo

Kafana - jedna od stvari kojih se ne odričemo

Kafana - Druga kuća velikom broju Srba, pretežno muškog pola. U njoj se sve dešava. Nastaju i ruše se Vlade, biraju se ministri, sklapaju veliki poslovi, slavi i tuguje, rađaju i prekidaju velike ljubavi. Konobar važi za čoveka s kojim su Srbi obavezno u odličnim odnosima. On je kao...

kompletan tekst

Literatura

Prva kafana u Evropi otvorena na Dorćolu

Prva kafana u Evropi otvorena na Dorćolu

Istorijske hronike govore da je prva kafana na evropskom kontinentu otvorena 1522. na Dorćolu. – Lav Trocki i Erih fon Štrohajm u „Moskvi“. Ko zna koliko je puta u litraturi, u memoarima, u istoriografskim i sociološkim studijama izrečena tvrdnja da su kafane srce i duša...

kompletan tekst

Zanimljivosti

Rakijomat

25.05.2011.

Mađarska, koja trenutno predsedava Evropskom unijom, osmislila je originalan način da zadivi zvaničnike EU tokom posete toj zemlji, tako što je predsednički salon međunarodnog aerodroma „Franc List“ u Budimpešti opremila „rakijomatom“.

Taj uređaj pritiskom na dugme izbacuje „palinku“, vrstu mađarske rakije od voća, u kristalnim čašama i to besplatno, preneo je Rojters.

Nakon napornih dana na samitima, salonom prođu desetine delegacija, izjavio je zvaničnik za protokol mađarskog Ministarstva spoljnih poslova, Peter Horvat, i dodao da tokom 40 minuta, koliko delegacije u proseku provedu čekajući let, „rakijomat“ postane pravi hit.

Od instaliranja automata, koji nudi rakiju od višanja, šljiva i onu najpopularniju - od kajsija, podeljeno je 1 500 besplatnih čašica.

„Rakijomat se svima sviđa, a posebno su mu se obradovali diplomate iz nordijskih i baltičkih zemalja, kao i oni iz Irske“, rekao je Horvat, ne želeći ipak da otkrije iz koje zemlje su najveći ljubitelji rakije. Pronalazač „rakijomata“, inženjer Peter Šarkadi, istakao je da je to prvi i jedini automat takve vrste u svetu.

Link ka izvoru obrazovanja