Specijaliteti

Pretraga sajta

Traži kafanu po imenu

Zanimljivosti

Kako je Niški boem Avda Zekić Spasao Tita

15.09.2008.
Kako je Niški boem Avda Zekić Spasao Tita

Kako je Niški boem Avda Zekić Spasao Tita

U gradu u kome su Bata Živojinović, Boris Dvornik, Radmila Savićević, Đorđe Vukotić i mnogi drugi studirali glumu ili se ostvarivali sve u šesnaest na sceni niškog Narodnog pozorišta (Mira Stupica, Radmila Savićević, Eugen Veber koji je bio i upravnik pozorišta) - dakle, u takvom gradu je zezanje bilo nešto najnormalnije. Na stepenicama narodnog pozorišta vrlo često je sedeo Avda Zekić, po starinski Ciganin a po novome Rom, čuveni '' Španski glumac'' koji je za šačicu semenki ili cigarete koje su mu davali gimnazijalci pobegli iz obližnje gimnazije pričao svoje ''dogodovštine'' iz rata:

- Kažem ja na Titu u tu Španiju - ti si fin ćovek, gospodin, šešir nosiš - šta ćeš be ti u rat? Pusti nas junaci da ratujemo a ti si vodi politiku, ne mož' ćovek za sve da bude...

Pričao je Avda najveće izmišljotine koje su se čule u Nišu, često bi ga slušao i dežurni policajac ''prašinar'' koji je intervenisao kada bi Avda počeo da pominje imena tadašnjih jugoslovenskih političara (kako su jurili žene ili slično):

-AAAAvdoooo!!
I Avda je menjao temu.

Voleo je Avda da popije, a kako je bio moler tako su mu zidovi ostajali poluokrečeni. Jednom tako krečio pa se zapio, dosadilo mu da radi pa krenuo kući.Kaže gazdarici:

- Gazdarice, daj pare pa da si idem.
- Čekaj da vidim prvo šta si uradio.

Uđe gazdarica, pogleda a gornja linija, ona uz tavan kriva kao morski talasi.
Zavapi žena:

- Šta je ovo, Avdo?
- TO? Ništa, gazdarice. Napravi malo promaju, kad se osuši će bude pravo ko strela.

Link ka izvoru obrazovanja